Historien upprepar sig (för att citera Kalle Anka)

Idag tycker jag att vi synar en roooolig 1600-tals pösmunk. En som gjorde sig känd för att skriva en bok full med självklarheter. En som alltså gjorde exakt samma sak som var man av idag, men som sagt roooooooooooligare då 1600-talsformuleringar är så skrattretande högtravande. 

Jag talar naturligtvis om La Rochenfoucald och hans insiktsfulla verk "Maximer".

Här följer mina favoritcitat:

Det är med den sanna kärleken som med spökena: alla talar därom men få har sett den.  (Jag tror det är lättare att träffa på ett spöke. Jag har sätt och hört flera gastar i mitt liv, men aldrig kärleken - men den kanske inte består av ektoplasma ...)

Man föredrar att tala illa om sig själv framför att inte alls tala om sig själv. (Om jag inte talar om mig själv, vem skulle då göra det?)

Låtsad enkelhet är raffinerat bedrägeri. (eller som tidningen Elle så fint sade det på det sexiga 00-talet: nonchalant elegans)

Man har nästan alltid tråkigt med folk i vars sällskap det inte är tillåtet att ha tråkigt. (Håller helt med. Det gör säkerligen också Fredrik Lindström som i boken Vem är Björn och vem är Benny skrivit en ingående utredning över (och nu citerar jag) varför ett glatt och trevlig gäng ofta av en samling bittra strebrar)

De flesta unga människor tror sig vara naturliga, när de bara är ohyfsade och plumpa. (jmfr årets citat 2006 av känd konstnär: ni unga människor tänker bara på er egen reve!)

Att vara sval i kärlek är ett säkert medel att bli älskad. (eller för att citera alla mina vänner, alla mina vänenrs vänner och mig själv under gymnasiet: det är roligare att bygga kojor än leka i dem)

De egenskaper man har gör en aldrig så löjlig som de man låtsas ha.(Sårad. Jag är väl inte löjlig för att jag låtsas förstå min samtid för att inte föra fram i ljuset att jag stagnerat på 1600-talet.)

källa: tumblr

 

"Du ser att jag är en djävla karl som kan göra många konster."

hard worker, wino, universalgeni

instagram: xxxmalinMia